Conform Codului controlului intern/managerial al entităților publice aprobat prin OSGG nr. 600 / 2018 controlul intern este definit ca ansamblul formelor de control exercitate la nivelul instituției publice, stabilite de conducere în concordanță cu obiectivele entității, cu reglementarile legale și cu standardele de control intern/managerial, în vederea administrării fondurilor în mod economic, eficient și eficace.
SCIM (Sistemul de Control Intern Managerial) se implementează prin standardele de control intern și include toate structurile organizatorice, metodele și procedurile folosite în atingerea obiectivelor stabilite. SCIM aplică prevederile și normele cuprinse Ordinul SGG 600/2018 pentru aprobarea Codului controlului intern managerial al entităților publice (care înlocuiește OSGG 400/2015), și OG 119/1999 privind controlul intern și controlul financiar preventiv.
Controlul intern/managerial trebuie perceput ca una din funcțiile conducerii, fiind în sarcina echipei manageriale și a fiecărui salariat în parte, să organizeze și să asigure funcționarea unor sisteme de control intern/managerial, care trebuie să respecte prevederile legale în vigoare și să se adapteze cât mai bine la specificul instituției publice.
Conform prevederilor OSGG nr. 600 / 2018, conducătorii / managerii tuturor entităților publice (ordonatori de credite principali, secundari și terțiari) dobândesc obligația de a dispune măsurile necesare pentru elaborarea și dezvoltarea sistemelor de control intern / managerial pentru fiecare unitate, cu adaptarea la particularitățile cadrului legal, la specificul organizațional, de finanțare și de personal. Prin acest ordin sunt aprobate și un numar de 16 standarde de control intern / managerial.
Sistemul de control intern managerial al oricărei entităţi publice operează cu o diversitate de procedee, mijloace, acţiuni, dispoziţii, care privesc toate aspectele legate de activităţile entităţii, fiind stabilite şi implementate de conducerea entităţii pentru a-i permite deţinerea unui bun control asupra funcţionării entităţii în ansamblul ei, precum şi a fiecărei activităţi/operaţiuni în parte.
Sfera controlului intern, așa cum este acesta detaliat prin cele 16 standarde, se referă la:
- Toate activitățile, programele, procedurile entităților publice;
- Întreg patrimoniul acestora;
- Întreaga structură organizatorică a instituției publice;
- Toți salariații instituției.
Controlul intern / managerial trebuie astfel proiectat și implementat, încât să acționeze permanent.