ACHIZITII PUBLICE
Achizitii publice este un termen folosit pentru a descrie executia de lucrari, furnizarea de produse si prestarea de servicii de catre autoritati publice centrale sau locale.
Achizitiile publice stimuleaza dezvoltarea economica si reprezinta un element important pentru dinamizarea pietei concurentiale, oferind oportunitati pentru operatorii economici interesati sa.si ofere pe piata achizitiilor publice produsele, serviciile sau lucrarile, incurajand astfel investitiile private si contuibuind in mod concret la cresterea economica si la crearea de locuri de munca.
Prevederile legislative actuale reusesc sa flexibilizeze in mare masura sistemul de achizitii publice si o mai buna comunicare intre autoritatile/entitatile contractante si mediul privat.
S-a creat un cadru juridic necesar pentru consultarea de piata, anterior demararii procedurii de atribuire, in vederea pregatirii achizitiei inainte de initierea procedurii de atribuire. Aceste consultari prealabile creaza premisa intocmirii unor documentatii de atribuire realiste, in linie cu evolutia pietelor relevante.
SISTEMUL INSTITUTIONAL AL ACHIZITIILOR PUBLICE
I.Supraveghetorii sistemului de achizitii publice
Agenția Națională pentru Achiziții Publice (A.N.A.P.) s-a înființat prin O.U.G. nr. 13/2015 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, cu modificările și completările ulterioare, ca instituție publică, cu personalitate juridică, în subordinea Secretariatului General al Guvernului (http://anap.gov.ro/)
Agentia pentru Agenda Digitala a României – AADR care gestioneaza si opereaza Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) - sistem informatic de utilitate publica, utilizat in scopul efectuarii de achizitii publice prin mijloace electronice (https://www.adr.gov.ro/).
Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) este un organ cu activitate administrativ-jurisdictionala in ceea ce priveste sistemul de remedii (http://www.cnsc.ro/).
Curtea de Conturi a Romaniei(CCR) este un organ al statului care exercită controlul asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public (http://www.curteadeconturi.ro/).
Agentia Nationala pentru Integritate (ANI) este este o instituție independentă operațional din România, ce exercită un control administrativ, specializată în verificarea averilor dobândite în timpul exercitării unei funcții publice, conflictelor de interese și a incompatibilităților (https://www.integritate.eu/).
Autoritatea de Audit, este un organism independent din punct de vedere operaţional faţă de Curtea de Conturi şi faţă de celelalte autorităţi responsabile cu gestionarea şi implementarea fondurilor comunitare nerambursabile (http://www.curteadeconturi.ro/AutoritateAudit/).
Autoritatile de Management sunt organismele Ministerului Fondurilor Europene care urmăresc prioritățile de investiții, obiectivele specifice și acțiunile asumate de către România în domeniul fondurilor europene.
Instantele de judecata. Tribunal, Curtea de Apel; – au competența alternativa cu privire la solutionarea litigiilor care vizeaza procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica.
II Autoritatile contractante
Autoritatile si institutiile publice centrale sau locale, precum si structurile din componenta acestora care au delegata calitatea de ordonator de credite si care au stabilite competente in domeniul achizitiilor publice;
Organismele de drept public;
Asocierile care cuprind cel putin o autoritate contractanta dintre cele prevazute anterior
III Operatorii economici
Operator economic poate fi orice persoana fizica sau juridica, de drept public ori de drept privat, sau grup ori asociere de astfel de persoane, care ofera in mod licit pe piata executarea de lucrari si/sau a unei constructii, furnizarea de produse ori prestarea de servicii, inclusiv orice asociere temporara formata intre doua ori mai multe dintre aceste institutii.
Comments